Birikim finans vadeli olarak açılan hesap üzerinden yapılan yatırımların günlük faiz işlemesi sayesinde yatırımcıya kazandırdığı para olaylarının tümüne verilen isimdir. Günümüzde yatırım yapanların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. İnsanlar yatırım yaptıklarında yatırımın kazandıracağı miktarın yanı sıra faiz işleterek de ek gelir sağlamak amacıyla birikim finansa başvururlar. Birikim finans hesapları ülkemizde sadece Türk parası cinsinden işlem yaptırır. Farklı ülkelerin para birimleri üzerinden işlemler yapılamaz.
Finans kişilerin bireysel olarak ya da şirketlerin kendi bünyelerinde elde ettikleri tasarrufları yatırım amaçlı kullanarak ek gelir elde etmelerine denir. Sahip olunan paranın her gün değer kazanarak kar elde edilmesi işlemlerine finans işlemleri adı verilmektedir.
Kişiler halihazırda müşterisi oldukları bankaların internet üzerinden hesaplarını kullanarak vadeli hesap açtırabilir. Bankanın daim müşterileri için şube gitme zorunluluğu olmamakla beraber herhangi bir belgeye de ihtiyaç olmayacaktır. Fakat bir banka hesabı olmayan kişiler için durum biraz daha farklıdır. İzlenecek adımları şu şekilde sıralamak mümkündür;
İnternet üzerinden hesap açma işlemi gerçekleştirilemeyecektir. Vadeli bir hesap olduğu için belirli yılları kapsamak şartı vardır. Örneğin 3 yıllık vadeli hesap açtırmak mümkünken 7 yıllık vadeli hesap da açtırılabilir. Yıllar tercih edilecek banka bünyesinde değişim gösterebiliyor. Bu bağlamda şubeye giderek yetkililerden sağlıklı bilgiler edinilmelidir.
Faiz işlemleri yapılan yatırımın tutarına göre değişir. Tercih edilen bankaya göre faiz oranları değişim gösterebilir. Her banka kendi bünyesinde farklı faiz oranları doğrultusunda işlem yapar. Yatırım yapılacak tutarın miktarıyla doğru orantılı olarak günlük işleyecek faiz oranı da artış gösterir.
Vadeli hesap üzerinden işlem gerçekleştirileceği için yapılan vadeli gün sayısı da faiz oranını etkiler. Yatırıma işlenen faiz oranları hesaplanarak bir sonra ki gün hesaba aktarılır. Bazı bankalar bünyesinde açılan vadeli hesaba devlet desteği de veriliyor. Devlete bağlı bankalardan yapılan yatırımlarda yatırım oranları doğrultusunda devlet hesaba para aktarımı yapar.
Vadeli hesap üzerinden para yatırılarak faiz işlemesini sağlayan kişilerin vade bitimine kadar yatırdıkları parayı çekmeleri mümkün olmadığı gibi aynı hesaba para yatırmaları da mümkün değildir. Bankaların kişilerden borç para alması ve belirli bir süre sonunda fazlasıyla borcunu geri ödeyeceği şeklinde düşünülebilir. Süre dolana kadar borç geri istenmez. Aynı zamanda süre dolana kadar daha fazla para verilmeye de çalışılmaz.
Bu bağlamda yapılacak yatırım miktarının yüksek olması ve vade süresinin uzunluğu elde edilecek faiz gelirini fazlasıyla etkilemektedir. Devlet destekli para işlemlerinde de durum aynı şekilde işlemektedir. Devlet destekli vadeli hesaplardan gün dolmadan para çekilmesi durumunda devlet vadettiği desteği vermeyecektir. Vadeli hesap süresi dolduktan sonra paranın çekilmemesi halinde hesap süresi uzatılmazsa faiz işlemeyecektir.
Kısa vadeli kira sertifikası katılım fonu, bir kısa vadeli kira sertifikası portföyünden oluşan bir yatırım…
Kredi kartı kullanıcıları ödemeleri ve yeni yapacak harcamaları için hesap kesim tarihi ve saatini takip…
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Türkiye'de küçük ve orta…
Korumacı Akıllı Fon Sepeti, bir yatırım fonu olarak tanımlanabilir. Bu fon, çeşitli yatırım araçlarının bir…
Finans piyasasında yatırım yapan hemen hemen herkesin hedge fonu adıyla bilinen araçlara yatırım yaparak para…
Yaşlılıkta sabit gelire sahip olmak çok önemlidir. Bu nedenle insanlar henüz çalışırken emeklilik için gerekli…